Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιατρών ΒΠΓΝΗ και ΚΥ Νομού Ηρακλείου

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την Κλαδική Συμφωνία με τους γιατρούς του ΕΣΥ (κάτω και από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεών τους αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση), παίζεται ένα πρωτοφανές παιχνίδι εμπαιγμού και κοροϊδίας εκ μέρους της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Υγείας. Αυτό διότι παρά τις ρητές κυβερνητικές δεσμεύσεις περί έναρξης ισχύος της Σύμβασης από 1/1/2009 τίποτα δεν έχει γίνει για την κύρωσή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι αυτή τη στιγμή. Αυτό έχει σαν συνέπεια το τωρινό σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων να είναι καταφανώς παράνομο, καθιστώντας τους γιατρούς ακάλυπτους νομικά και οικονομικά, αφού με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο κανένας γιατρός δεν μπορεί να δουλεύει άνω των 48 ωρών εβδομαδιαία ως ειδικευμένος και άνω των 56 ως ειδικευόμενος, δηλαδή 2 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους.

Να σημειωθεί ότι σε ένδειξη καλής θέλησης αποφασίσαμε να στηρίξουμε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν κανονικά κατά τους μήνες Δεκέμβριο του 2008 και Ιανουάριο του 2009, αναμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων του Υπουργού Υγείας. Προφανώς αυτό η Κυβέρνηση το εξέλαβε ως υποχώρηση και όχι ως ένδειξη καλής θέλησης.


Έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής αποφασίζουμε τα παρακάτω:

1. Εμμένουμε στην απόφασή μας για κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μηνός Φεβρουαρίου με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο (48/56ωρο), το οποίο πρακτικά σημαίνει ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου για το πρώτο 10ήμερο μόνο. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί στην Βουλή έως τότε, σταματάμε να εφημερεύουμε. Από ‘κει και έπειτα η ευθύνη για την κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρηνηση .

2. Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας των Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου από τις 10:00 μέχρι το τις 13:00.

3. Νέα Γενική Συνέλευση Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 09:00 και στάση εργασίας την ίδια μέρα από τις 10:00 μέχρι τις 13:00.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου