Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Νεότερα από μέτωπο των κινητοποιήσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη απεργία της 12ης και 13ης Φεβρουαρίου 2009, με υψηλό ποσοστό συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών, όχι μόνο στο νομό μας αλλά και σ’ ολόκληρη την επικράτεια.
Κατά την συγκέντρωση που έλαβε μέρος το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οποία παραβρέθηκαν ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι αλλά και Διευθυντές Τμημάτων, καθώς επίσης και συνάδερφοι απ’ όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω συνεντεύξεων που εδώθησαν στα ΜΜΕ από τους εκπροσώπους ΔΣ ειδικευομένων όπως επίσης και από την Ένωση Ιατρών Βενιζελείου και ΠΕΠΑΓΝΗ. Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των ΔΣ πορεύτηκαν προς τη ΔΥΠΕ, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του Κου Κεφαλογιάννη για τα προβλήματα και τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων, τόσο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου όσο και της υπόλοιπης Κρήτης. Μας διαβεβαίωσε ότι η ενημέρωση προς το Υπουργείο θα είναι άμεση και εμμέσως – πλην σαφώς – κρατήθηκε ουδέτερη στάση. Επίσης έγινε καταγγελία για την παράνομη και καταχρηστική εντολή εφημέρευσης των ιατρών του Βενιζελείου από τη Διοίκηση του νοσοκομείου. Η θέση μας ήταν σαφής και ξεκάθαρη ως προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως ότου υπογραφτεί αυτούσια η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου) πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης Ιατρών του Βενιζελείου με δικηγόρο, όπου συζητείται ο τρόπος νομικής αντιμετώπισης της εντεταλμένης και παράνομης εφημέρευσης των γιατρών του νοσοκομείου μας. Συζητιέται συγκεκριμένα αποστολή εξωδίκου δηλώσεως προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου όσον αφορά ειδικευόμενους και ειδικευμένους για την παράνομη εφημέρευση. Επιπλέον για τους ειδικευόμενους που υπάγονται σε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας της Διοικήσεως για εξαναγκασμό υπέρβασης νόμιμου ωραρίου εργασίας, η οποία με τη σειρά της οφείλει νομικά να μηνήσει τη διοίκηση για παραβίαση ωραρίου.
Σε απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου 2009, η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε «την υπεράσπιση του νόμιμου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και ως εκ τούτου την απόσυρση από το σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας την Τετάρτη 18/02/2009», πράγμα που μεταφράζεται για το νοσοκομείο μας ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου από την έναρξη της εφημερίας και ενημέρωση του κόσμου ότι εφημερεύουμε καθαρά και μόνο για σοβαρά και επείγοντα περιστατικά.
Κατά βάσιμες πληροφορίες το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη απεργίας την Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Φεβρουαρίου.
Σημειωτέων ότι από την έναρξη των κινητοποιήσεών μας ανα την χώρα, το Υπουργείο Υγείας άρχισε τις αναθεωρίσεις, πρώτα με την απόσυρση του νομοσχεδίου και δεύτερον με την δήλωση του Υπουργού ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Διερωτόμαστε όμως εάν και κατά πόσο ο Κος Υπουργός θα τιμήσει την ίδια του την υπογραφή και του υπενθυμίζουμε πως η Συλλογική Σύμβαση είναι αδιαπραγμάτευτη και δε θα κάνουμε πίσω αν δεν υπογραφτεί στο ακέραιο.
Από την πλευρά του ΔΣ των Ειδικευομένων Ιατρών του Βενιζελείου, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η ενημέρωση του κοινού από τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου αλλά και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα. Στόχος μας είναι να καταλάβει ο πολίτης πως η υγεία του υπονομεύεται και σκοπός μας είναι στη ουσία η βελτίωση αυτής μέσω της καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας μας με πιο ανθρώπινα ωράρια και προπάντων με περισσότερο προσωπικό. Στον αγώνα μας λοιπόν αυτόν θα πρέπει να κατανοήσει πως η θέση μας είναι δίπλα τους και σε καμία περίπτωση σε αντιπαράθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου