Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η νέα ειδικότητα: Γιατρός - Θυρωρός

Έκανα χθες την δεύτερη εφημερία μου στα ΤΕΠ του Βενιζελείου ως γιατρός διαλογής (ο Θεός να με κάνει!). Η δουλειά μου ήταν να υποδέχομαι τους ασθενείς και αφού τους ρώταγα τι έχουν να τους κατεύθυνα στο κατάλληλο τμήμα. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν πως θέλουν παθολόγο ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονταν χειρούργο ή άλλη ειδικότητα και τούμπαλιν. Δε λέω, χρήσιμο πόστο για το καινούριο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου μας αλλά...
  1. σπούδασα πραγματικά τόσα χρόνια και φοράω την άσπρη μπλούζα του γιατρού για να είμαι πίσω από έναν κισέ και να παίρνω έστω και μίνι ιστορικά, χωρίς καν να εξετάζω έναν ασθενή; λέγομαι γιατρός έτσι; και τι νομικές ευθύνες έχω πραγματικά;
  2. τόσες πολλές γνώσεις πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει αν κάποιος χρειάζεται παθολόγο ή χειρούργο τουλάχιστον σε πρώτη βάση; ένας νοσηλευτής των ΤΕΙ δεν είναι υπέραρκετός;
  3. τι έγινε αυτό το έρμο ιατρικό απόρρητο, όταν ρωτάς τον ασθενή πίσω από το τζάμι τι πρόβλημα έχει και ακούν και τόσοι άλλοι;
Μια κυρία αφού μου είπε το πρόβλημά της και της εξήγησα πως είναι τακτικό και όχι επείγον με ρώτησε "καλά, καλά. Πού θα βρώ τώρα έναν Γιατρό γιατρό;" Πιθανώς εγώ δε της γέμιζα το μάτι, κι ας φόραγα τη λευκή μπλούζα. Κάτι παρόμοιο έπαθε κι ένας συνάδφος που έκανε το λάθος να κάτσει για λίγο στον κισέ που λέει πληροφορίες. Όταν μια ηλικιωμένη κυρία τον ρώτησε κάτι και αυτός της είπε να ρωτήσει αλλού είπε "σιγά μην είσαι γιατρός εσύ".

Δεν περιμένω το κόσμο να ξέρει αν είμαι γιατρός μόνο και μόνο επειδή φοράω μια λευκή μπλούζα. Και οι χασάπηδες και οι μπαρμπέρηδες λευκή μπλούζα φοράνε. Ούτε αισθάνθηκα αδικημένος που δε με κοιτάζανε με δυσπιστία στην ερώτηση "γιατί θέλετε να δείτε χειρούργο - παθολόγο - ΩΡΛ κοκ" και εγώ δε τους έκανα και θέλαν να μιλήσουν σ' έναν "γιατρό γιατρό". Όμως, αν δεν φτιαχτεί και στελεχωθεί σωστά ένα κανονικό ιατρείο διαλογής και μάλιστα σύντομα, δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί γιατροί που σέβονται τον εαυτό τους, που θα δεχτούν να κάνουν τέτοιου είδους "εφημερίες" στα επείγοντα. Ο ίδιος αισθάνθηκα αρκετά υποτιμημένος ως γιατρός που έπρεπε να κάνω αυτή τη δουλειά αλλά το έκανα επειδή αισθάνθηκα την ανάγκη να γίνω κι εγώ μέρος του καινούριου ΤΕΠ ακόμα και στην υποδοχή.

Μπράβο λοιπόν σ' αυτούς που το σκέφτηκαν και το 'φεραν εις πέρας (το καινούριο ΤΕΠ) ακόμα και μετά από τόσες καθυστερήσεις. Αν όμως θέλουν πραγματικά να το κάνουν καλύτερο, ας φτιάξουν το συντομότερο δυνατόν το δωμάτιο όπου θα μπορούν να εξετάζουν οι γενικοί γιατροί και να κάνουν πραγματικά την πρώτη διαλογή. Δε θέλει να είσαι διάνοια για να καταλάβεις πως με ένα τέτοιο ιατρείο, δύο γιατρούς και έναν νοσηλευτή, θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής του κάθε ασθενή (και των συνοδών του) τουλάχιστον κατά 2 ώρες.

Όσο για τους συναδέρφους που θέλουν να κάνουν εκεί εφημερίες, παρακαλούνται να έρθουν σε επαφή με τον Διευθυντή των ΤΕΠ κο Σλήμαν. Πραγματικά είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι και υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

12 σχόλια:

  1. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια είχα επισκευτεί το ΠΑ.Γ.Ν.Ηρακλείου για δική μου υπόθεση. Ηταν η πρώτη φορά τότε που πρωτοαντίκρυσα, αν και προυπήρχε, ο θεσμός του ''Γενικού γιατρού στο κουβούκλιο'', ή ''τροχονόμου'' στη καθομιλουμένη. Αισθάνθηκα ειλικρινά αποτροποιασμό, οργή και αγανάκτηση για τον τρόπο και και τον ειρμό σκέψης που οδηγεί σε μια παρόμοια ταπεινωτική κατακρεούργηση του πολύτιμου χρόνου της ειδικότητας συναδέλφων, εκ μέρους των εκάστοτε Διοικούντων. Το Βενιζέλειο προσφατα επέκτεινε σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις τα ΤΕΠ και η Διοίκηση σαφώς θεώρησε σκόπιμο να υπάρξει και η σχετική βιτρίνα. Θα επρεπε να βελτιώσει και τους κοιτώνες των γιατρών, μα κατά την άποψη τους ο εφημερεύων δεν πρέπει να αναπαύεται.
    Υπήρξε και σχετική ανάρτηση στο τότε forum μας, την οποία γνωστοποίησα στον κ. Φιλαλήθη και Λιονή. Ετσι ο ''θεσμός'' έπαψε.
    Αν και είναι απαραίτητο το ιατρείο διαλογής, είναι δουλειά ενός έμπειρου Νοσηλευτή.
    (από http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5.15.html)
    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θελουμε ΤΕΠ Ευρωπα'ι'κων προδιαγραφων,πρεπει να μπουν και οι γνωστες 'γραμμες' αν τις εχετε υποψιν...κοκκινη,κιτρινη,πρασινη.Καλα τα ΤΕΠ,δεν το συζηταμε ομως απαραδεκτη η διαλογη με τον τροπο που γινεται.Να ανοιξουν θεση για ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ Γεν. Ιατρο που θα δουλευει σε ιατρειο και οχι στον κισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδη δεν ειναι απαραιτητο να γνωριζετε τα νομικα θα πρεπει ολοι σας να ενημερωθείτε ότι υπαρχει νόμος που ορίζει σαφώς ότι το ΤΕΠ ειναι ανεξαρτητο τμημα με διευθυντη και προσωπικο ιατρικο μονιμο που συνεπικουρειται απο ιατρους των κλινικων.Σε αυτο το ΤΕΠ οριζεται σαφως οτι την "κινηση " των ασθενων την κανει ειδικευμενος γιατρος ,απαγορεύεται να την κανει οποιοσδηποτε αλλος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πατρωνάκης Εμμ. Γενικός γιατρός ΕΣΥ31 Μαρτίου 2009 στις 6:58 μ.μ.

    Στο χώρο διαλογής, υποδέχονται τον ασθενή ειδικευμένοι γιατροί και νοσηλεύτριες και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του τον κατευθύνουν στους χώρους του Τ.Ε.Π.
    (παρ.6 του Νόμου περί ΤΕΠ, ΦΕΚ 1900 τεύχος Δεύτερο της 14.9.07)
    Σύμφωνα δε με τα παγκόσμια πρωτόκολλα η διαλογή (triage) γίνεται από ειδικευμένους Νοσηλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως βλέπετε κύριε Πατρωνάκη έλαβα το email σας και δημοσίευσα την παράγραφο 6 όπως ακριβώς την έχει ο νόμος. Με τους λίγους συναδέρφους γενικούς γιατρούς που έχω μιλήσει εδώ στο Βενιζέλειο συμφωνούν οι περισσότεροι αν όχι όλοι πως χρειάζεται αν θέλουμε να έχουμε σωστό γραφείο διαλογής (και πρέπει να το έχει κάθε ΤΕΠ σύμφωνα με τον νόμο) και να είμαστε και ως γιατροί νομικά καλυμένοι, να υπάρχει γιατί όχι και μόνιμος γιατρός ειδικευόμενος, με σωστή κατάρτηση, πάλι ως ορίζει ο νόμος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είμαστε και παράνομοι και υπόλογοι για οτιδήποτε συμβεί στον οποιονδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τη συνάδερφο κα Γρηγοράκη περί των γραμμών, πράγμα που το θεωρώ σχετικά εύκολο να γίνει και καταπληκτική ιδέα.
    Αυτό όμως που πραγματικά πιστεύω πως είναι πολύ καλή ιδέα (αν ακούει η διοίκηση) είναι πως πρέπει όντως να ανοίξει θέση ειδικευμένου Γενικού Γιατρού, εξειδικευμένο στην Επείγουσα Ιατρική. Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν τόσοι εξαίρετοι συνάδερφοι στα Κέντρα Υγείας, Γενικοί Ιατροί, οι οποίοι κάνουν ΤΕΠ καθημερινά και χωρίς την υποστήριξη ενός νοσοκομείου. Δε θα μπορούσαν κάποιοι απ' αυτούς να κάνουν μαζί μας εφημερία; Είμαι σίγουρος πως θα θέλαν αρκετοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι έκαναν οι κύριοι στα νοσοκομεία της Αττικής κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων; Σύστημα διαλογής και μειώθηκε σημαντικά η κίνηση και ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα ΤΕΠ.

    Κατ΄ εμέ η διαλογή πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο Γενικό ιατρό ή Παθολόγο που θα προσληφθούν με ειδική προκήρυξη στο νοσοκομείο και δίπλα σε αυτόν ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής.

    Βέβαια τα καλύτερα τα κάνουν όταν έρχονται οι ξένοι επισκέπτες (βλ. 24ωρη λειτουργία των Μ.Μ.Μεταφοράς, διαλογή στα ΤΕΠ και άλλα) Λες και φορολογούν τους ξένους και οι φορολογούμενοι αυτής της χώρας δεν μπορούν να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

    Λύση είναι η αυτονόμηση των ΤΕΠ και 1-2 χρόνια ανάλογα την ειδικότητα, θητεία στο ΤΕΠ με κύρια 8ωρη απασχόληση… 24 ωρη λειτουργία των ΤΕΠ. Στα ιδιωτικά πως γίνεται αλήθεια?

    Το σύστημα των χρωμάτων το έχει το Αττικό αλλά το χρησιμοποιούν οι επισκέπτες κύρια για να βρίσκουν τις κλινικές που νοσηλεύονται οι πελάτες των κ. καθηγητών…

    Έχουμε τους πολιτικούς και το ΕΣΥ που μας αξίζουν...

    Dr tSiLi (http://drtsili.blogspot.com/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ίσως είναι μια καλή ιδέα να κόβετε και εισητήρια μήπως πληρωθούμε και καμία εφημερία !!
    Ντροπή. Δεν είχε τύχη να σας δώ πιο πρίν αλλα πραγματικά ένοιωσα ντροπή για τον εξευτελισμό του ιατρικού αξιώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί συνάδερφοι Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.

    Εν'όψη των εορτών θα ήθελα να σας πω απλά ότι με τις πορδές δεν βάφονται τα αυγά....

    Προσπαθούμε με μπαλώματα να σώσουμε το σύστημα???

    Αίσχος και ντροπή...

    Ας προσληφθεί επιτέλους προσωπικό ικανό που να μπορεί να κάνει σωστή διαλογή και ενίοτε κάποια δήθεν "περιστατικά" να μην περνάνε καν την πόρτα των Ιατρείων, αλλά να παραπέμπονται σε τακτική βάση...

    Ας μην βασιζόμαστε άλλο στο ευγενές φιλότιμο των συναδέρφων που δέχονται να λειτουργούν ως πυροσβέστες του συστήματος.

    Θέλουμε διαλογή; Ας την κάνουμε σωστά και όχι με πασαλίματα...

    Μέχρι τότε ας καθιερώσουμε Βραβείο Υπομονής και Ανθρωπισμού στους δύστυχους συναδέρφους που έχουν κάνει μέχρι τώρα την αβαρία της διαλογής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. SOBARA TA LES OLA AYTA?TH DIALOGH ASTHENWN POU EINAI IATRIKH PRAKSH NA THN KANEI NOSHLEYTHS???H DIALOGH ASTHENWN EINAI IATRIKH DOYLEIA KAI THA THN KANOUN MONO GIATROI KAI AN DE SOY ARESEI TOTE ASE TH THESH NA THN PAREI KAPOIOS ALLOS...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον δεν διάβασες καλά το άρθρο. Δεν πειράζει, είναι για γιατρούς και γι' αυτό και δεν το καταλαβαίνεις. Ξαναδιάβασέ το και αν είχες την παραμικρή ιδέα πώς θα πρέπει να γινόταν η (συγκεκριμένη, όχι αυτή του ATLS κτλ) επιλογή, τότε ίσως να καταλάβαινες περισσότερα (και να μίλαγες λιγότερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κλασικό πρόβλημα της Ελλάδας το να θέλεις υπερεξειδίκευση όχι για καλύτερη λειτουργία, αλλά μόνον για νομική κάλυψη. Έλεος, εφόσον τα πρωτόκολλα μιλάν για ειδικούς νοσηλευτές είναι γελοίος ο νόμος (τι παράξενο...). Επιπλέον στο εξωτερικό οι νοσηλευτές έχουν και στηθοσκόπιο, ράβουν κλπ στη δε Σουηδία κάνουν αυτοί όλες τις κλινικές πράξεις στα επείγοντα, έως και διασωληνώσεις!! Ο ειδικευόμενος σε Ευρώπη και Αμερική ανάλογα με το έτος του έχει ευθύνες μεγαλύτερες από τον ειδικό εδώ, όπου συχνά δεν υπάρχει υπεύθυνος ειδικός ιατρός για ασθενή, ειδικά στα επαρχιακά, υπογράφουν όλοι κλπ κλπ. Είναι θέμα απλής νομοθεσίας με βάση τα διεθνή στάνταρ και επίσης παραδοχής όσων έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ότι είναι ιατροί και έχουν ευθύνες και δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από ειδικούς.Αυτό βέβαια είναι θέμα νομοθεσίας. Τώρα που επισήμως πολλοί ειδικοί θα κάνουν ετοιμότητας για λόγους οικονομίας,πράγμα που γίνεται παγκοσμίως, τι θα κάνουν οι ειδικευόμενοι.Προσωπικά εμφράγματα να μην κάνουν τίποτα στα ΤΕΠ, γιατί πρέπει να ρθει καρδιολόγος, ενώ χάνεται χρόνος, ούτε μόνιτορ κλπ. Ξεφτίλα ποια με την ελληνική αμυντική ιατρική. Θέλει σωστή θεσμοθέτηση και κατανομή των ευθυνών. Είναι αίσχος να κάνουν οι ιατροί απλή διαλογή!!!Ούτε εκπαίδευση ούτε βοήθεια είναι. Πέτρος, ειδικευόμενος καρδιολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή