Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Νόμος περί Οργάνωσης και τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ

Μετά το χθεσινό άρθρο και τη γενικότερη γνωστοποίηση της καινούριας ειδικότητας του Γιατρού - Θυρωρού έλαβα ένα email από κάποιον εκλεκτό συνάδερφο με τον νόμο "Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ." Στην παράγραφο 6 περιγράφει ακριβώς τη νομιμότητα ή μη της θέσης αυτής, δηλαδή το κατά πόσο είμαστε νομικά καλυμένοι ως γιατροί την ώρα αυτής της υπηρεσίας. Σας το παραθέτω παρακάτω και παράλληλα ευχαριστώ δημοσίως και θερμά τον ευαισθητοποιημένο συνάδερφο για την πληροφορία.

6. Στο χώρο διαλογής, υποδέχονται τον ασθενή ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλεύτριες και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του τον κατευθύνουν στους χώρους του Τ.Ε.Π.. Οι απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις αντιμετωπίζονται άμεσα στην αίθουσα αναζωογόνησης. Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αλλά σε σταθερή κατάσταση αντιμετωπίζονταιστους θαλάμους εξέτασης του Τ.Ε.Π.
Ο ασθενής δεν μετακινείται, αλλά αντιμετωπίζεται πάντα στο χώρο του Τ.Ε.Π. όπου εξετάζεται και παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και
στη συνέχεια εναλλακτικά είτε:
α. του χορηγούνται οδηγίες και θεραπευτική αγωγή
και ενημερώνεται εάν απαιτείται περαιτέρω παρακολούθησή του από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
β. οδηγείται σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Τ.Ε.Π. για ολιγόωρη παραμονή και παρακολούθηση μετά την οποία λαμβάνει οδηγίες και εξιτήριο ή εισάγεται στο
αναγκαίο για την περίπτωσή του τμήμα
γ. εισάγεται στο οικείο με την πάθησή του τμήμα
δ. διακομίζεται σε άλλο νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο του Τ.Ε.Π. ή τον υπεύθυνο εφημερίας του άλλου νοσοκομείου.
Ξέρω πως πολλοί είναι οι συνάδερφοι που έχουν δουλέψει στο συγκεκριμένο τμήμα και ξέρω πως πολλοί αισθάνθηκαν το ίδιο όπως κι εγώ (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση παρακάτω). Το τι θα κάνει ο καθένας είναι πλέον δικό του θέμα. Θέλω όμως να έχω πίστη στη διοίκηση του νοσοκομείου και πιστεύω πως ο χώρος διαλογής θα είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατόν. Τότε και μόνο τότε θα είναι και ο γιατρός που εφημερεύει στο τμήμα αυτό σίγουρος και πάνω απ' όλα νομικά καλυμένος.

Παράλληλα νομίζω πως είναι ξεκάθαρο από το νόμο πως ο συγκεκριμένος χώρος ή κάποιος χώρος εκεί κοντά θα λειτουργεί και ως χώρος ανάνηψης με ό,τι αυτό σημαίνει από άποψης έμψυχου και άψυχου υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου