Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Email του Κου Βαρνάβα Δημήτρη, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ (26/1/09)

¦ Στο ενημερωτικό μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής διατυπώναμε σοβαρές ενστάσεις για την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο θέμα της ψήφισης της κλαδικής σύμβασης. Επακολούθησε την Τρίτη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλο. Όσα διεμείφθησαν κατά τη συνάντηση μπορείτε να δείτε στο ενημερωτικό σημείωμα που ανήρτησα στο Ygeianet την ίδια μέρα (κλικ εδώ).
¦ Παρά τις διαβεβαιώσεις η Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ κατέληξε ομόφωνα σε απόφαση στην οποία τονίζεταο ότι "εξακολουθούμε να μην αρκούμαστε στις διαβεβαιώσεις αυτές, επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας της 22ας Δεκεμβρίου 2008 και καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη".
Πριν αλέκτορα λαλήσει επιβεβαιώθηκε ότι η δυσπιστία μας δεν ήταν προϊόν κακής προαίρεσης απέναντι σε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας, αλλά ορθή στάση με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας. Η δέσμευση ότι η κλαδική θα εισαχθεί στη Βουλή την εβδομάδα που έρχεται απεδείχθη αέρας κοπανιστός. Μιά ματιά στην Ημερήσια Διάταξη των Επιτροπών της Βουλής (κλικ εδώ) θα σας πείσει. Για το μικρό ενδεχόμενο να μην έχει μεν αναρτηθεί, αλλά να βρίσκεται υπό συζήτηση επικοινώνησα με τον Θανάση Λεβέντη, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Η απάντησή του ήταν ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση.
¦ Δεν υπάρχει άλλος δρόμος: προγράμματα 48/56ωρου, ώστε μετά τις 10 Φεβρουαρίου να μην υπάρχει κανένα Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο της χώρας που να εφημερεύει. Δεν επιτρέπεται δύο μήνες μετά την εσπευσμένη υπογραφή της κλαδικής να υφιστάμεθα τέτοιο εμπαιγμό, οι εφημερίες μας να βρίσκονται στον αέρα και η ρητή δέσμευση του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο.
¦ Στη συνάντηση ο κ. Καλογερόπουλος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν παράπλευρες ενημερώσεις ορισμένων (προφανώς του συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ) προς την Κομισιόν το Υπουργείο αμέσως μετά την υπογραφή της κλαδικής τη διεβίβασε το ίδιο στην Ευρ. Ενωση. Από πλευράς μας έμεινε ασχολίαστη η ενέργεια κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πλην όμως από την επόμενη εβδομάδα θα ετοιμαστεί επιστολή Ενώσεων προς τους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν, με την οποία θα τους ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν εμπαίζει απροκάλυπτα μόνον τους έλληνες γιατρούς, αλλά και τους Επιτρόπους της ΕΕ. Φυσικά θα ζητήσουμε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία παραπομπής στο Ευρ. Δικαστήριο, την οποία η κυβέρνηση ήθελε να παγώσει με την παραπάνω ενέργειά της.
¦ Ήδη, κινούμενες στην κατεύθυνση που έχει δοθεί από την ΟΕΝΓΕ, πολλές Ενώσεις έχουν λάβει αποφάσεις για προγράμματα 48ωρου και οι υπόλοιπες θα το πράξουν εντός της εβδομάδας που διανύουμε. Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση. Καλό είναι οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων να παρευρεθούν και να δώσουν εικόνα από τα Νοσοκομεία τους.

¦
Η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας διοργανώνει κάθε χρόνο Ημερίδα, στην οποία ανακοινώνει τα ευρήματα από τις μετρήσεις που διεξάγει στις δεινοπαθούσες ΜΕΘ της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέσο ισχυρης πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αναγκαστεί να στελεχώσει τις ΜΕΘ με προσωπικό.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το Υπουργείο σφύριζε αδιάφορα, η φετινή ανακοίνωση λειτούργησε ως βραχυκύκλωμα. Λίγη μόνον ώρα μετά το πέρας της παρουσίασης από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Α. Μαυρομάτη το Υπουργείο εξέδωσε μιά ανακοίνωση η οποία δείχνει το ήθος των συντακτών της (κλικ εδώ). Το υπουργείο αντί να απολογηθεί για τα τεράστια κενά και τους θανάτους που συνεπάγονται σε νέους κατά κανόνα ανθρώπους προχωρά σε θρασύτατη προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου της Εταιρείας και ανακοινώνει πως θα στείλει το κείμενο των δηλώσεων στον...Εισαγγελέα, ενώ αποκαλεί εμμέσως τον συνάδελφο ανέντιμο, ανίκανο και μη σοβαρό!
¦ Βεβαίως οι εφημερίδες αντιμετώπισαν το θέμα στην ουσιαστική του πλευρά και περιφρόνισαν τους λεονταρισμούς του Υπουργείου (ενδεικτικά εδώ και εδώ), εμείς όμως δεν επιτρέπεται ν΄ αφήσουμε αναπάντητους τους προπηλακισμούς απέναντι σε συναδέλφους που εκπροσωπούν ιατρική επιστημονική εταιρεία και εκφράζουν τεκμηριωμένα άποψη. Ήδη η ΑΡΣΙ εξέδωσε μιάν άκρως ειρωνική ανακοίνωση. Πρέπει άμεσα οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς να εκδώσουν ανακοινώσεις συμπαράστασης στο συνάδελφο, ξεφωνίζοντας την ανίκανη ηγεσία του Υπουργείου, η οποία μετέρχεται πλέον μεθόδους τσαμπουκά για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.
¦ Αλήθεια τι τρέχει κι ο Ηλίας Σιώρας, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε ως αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δεν έχει προχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστο την προσφυγή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τρείς μήνες μετά την απόφαση που έλαβε το ΔΣ; Η προσφυγή θα είχε αντικείμενο τις ευθύνες του Υπουργείου για τα κενά στη στελέχωση νοσηλευτικών Τμήμάτων και ΜΕΘ, τα οποία οδηγούν σε χιλιάδες θανάτους ετησίως, ότι ακριβώς κατήγγειλε και η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.
¦ Όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Παναγιώτης Λουμάκης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρίπολης ανακάλεσε (ήδη απο τις παραμονές Χριστουγέννων) την απόφαση για μείωση των εφημεριών του. Να θυμίσουμε ότι η μείωση εφημεριών έγινε ως τιμωρία επειδή ο συνέδελφος ζήτησε ρεπό.
¦ Ενα νεό Blog συναδελεφων, το Blog των ειδικευομένων του Βενιζέλειου, μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
¦ Είναι ακατανόητη η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κλαδική σύμβαση. Όχι μόνο δεν έχει πεί κουβέντα περί αυτής, αλλά και αποφεύγει να συναντηθεί με την ΟΕΝΓΕ, όπως ήδη έχουν πράξει όλα τ΄ άλλα κόμματα.
Με τέτοια καμώματα καμώνεται ότι θα ξαναγίνει κόμμα εξουσίας;
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου